Torsdag 12. desember
Kl. 19.00

Sted: Storstua 2. etasje
Pris: 275,-

Kjøp billett

Franz Schubert: Die Winterreise – Eirik Krokfjord og Jo Dalene

Praktisk info

Storstua – 2. etasje i Lørenskog hus

Storstua ligger i andre etasje på Lørenskog hus. Den har 2 innganger i den etasjen og en rullestolheis. Andre etasje kan nåes ved å ta hovedtrappen opp fra første etasje eller ved å ta heisen opp fra Parkeringshuset. Inngangene til Galleriet på Storstua er fra fjerde etasje.

Handikap

Det er 4 rullestolplasser i Storstua med adgang via egen heis i 2. etasje, midt på buen ved toalettene.

Parkering

Billettløs parkering: Det er 3 timer gratis parkering i P-huset og  på Metro storhandel uteparkering (ved Europris)
Det er 1 time gratis parkering på Metro uteparkering. Gjelder også HC-plasser

Franz Schubert: Die Winterreise – Eirik Krokfjord og Jo Dalene

Franz Schubert: Die Winterreise

Lied er en sjanger innen klassisk musikk bestående av tonesatte dikt. Det tilsvarer romanse på norsk - det var dét for eksempel Edvard Grieg kalte sine sanger. Det er imidlertid Franz Schuberts sanger som danner selve grunnlaget for sjangeren, og på toppen av Schuberts liederproduksjon finner vi Die Winterreise - en bemerkelsesverdig sangsyklus. Winterreise ble komponert i to separate deler i 1827, året før Schubert selv døde i en alder av 31. Den dødelige sykdommen han led av blir dermed et åpenbart referansepunkt for sangsyklusen. 

Historien handler om et kjærlighetsforhold som har gått galt. Vandrerens elskede har brutt forholdet deres for å gifte seg med en rikere mann, og etterlater ham fortvilet og alene med tankene sine. Han reiser gjennom et mørkt vinterlandskap og krysser landsbyer og landområder etter å ha forlatt huset hennes, og vi hører ham i samtale med sitt eget hjerte - reflektert, spørrende, sviende av smerten av tapt kjærlighet, sardonisk, hallusinerende og til slutt stoisk resignert overfor døden som nærmer seg. I denne sinnstilstanden er det han driver, flytende mellom drømmeverdenen og den bitre virkeligheten. 

Winterreise presenterer mer av en lysbildefremvisning enn et sammenhengende plot, da all viktig handling har funnet sted før fortellingen begynner. Vandreren kommuniserer med elementer i naturlandskapet (sol, vind, trær og blader, blomster, elver og snø, kråker og ravner), elementer som danner symbolsk selskap for reisen hans - Schubert evner å gi dem musikalsk liv ikke bare i konturene av sangerens melodi, men spesielt i den billedlige livligheten til pianostemmen.

For pianoet fungerer som mer enn akkompagnement. Det spiller ofte rollen som de ytre omgivelsene som sangeren reiser gjennom, i form av et mesterlig utført musisk paradoks: det er både rikt hentydende og uvanlig strengt skrevet. Det medfører spesielle utfordringer for utøverne, beskrevet av Benjamin Britten på denne måten:

One of the most alarming things I always find, when performing this work, is that there is actually so little on the page. He gets the most extraordinary moods and atmospheres with so few notes. And there aren’t any gloriously wishy-washy arpeggios to help you. You’ve got to create the mood by these few chords. He leaves it all very much up to the performers.

Utøverne:
Eirik Krokfjord - dramatisk baryton, innfødt lørenskoging
Jo Dalene - engelskfødt pianist, jobber til daglig i Fet kirke

Gavekort

Gavekort

Gi en opplevelse i gave

Kjøp gavekort her

Servering

Serveringssteder

Spis og drikk før forestilling

Les mer